En dag man aldrig glemmer.

 

Før historie: Min kone skal til en undersøgelse jeg havde ventet på ventet på venteværelse og læste en artikel fra ugeblade, Søndagsavisen i 1996, der står noget om Serampore. Da vi en måned senere skal rejse til Indien, har vi planlægte en tur til Serampore.

 

Danskerne i 1755 var i Serampore. Danskerne var ikke elsket alle steder i Verden, som vikinger i England slave handler i Ghana men i Indien har de gjorte meget sociale for bedringer. Man har indførte vielsesattest, fastelægte indkomme skat som en percent dele af indkomsten, afhjælpe til at start et universitet, den gang var der tre universiteter København, Kiel og Serampore. Man har kriminaliseret enkebranding. Man sent en trykkepresse hvor Bibel var trykket i forskellige indiske spørg. Da jeg så en bibel i morsmål, faktiske fik jeg tår i øjerne. Den stor ”Kalkota museum” var resultater af en dansker kollektion og var grundlag museum. Der udstilles en danske mønt ”fano”

 

Jeg har haft lejlighed til at møde Vores daværende udenrigs minister Niel Helvig Petersen og han sagt vi bør gøre noget ved sådan forfaldne kirke i Indien byggede af dansker i 1805. Men der sket intet.

 

Senere mange har besøgt Serampore og startet en forening ”bevarelse af danske minder i Serampore”. Kosmetik guru Ole Henriksen har optrådt gratis i vores by for at skaffe penge til vores arbejde.

 

Derefter fik vi en leilighed til møde vores daværende kulturminister Per Stig Møller, han var meget seriøse og beder os om at send mere detaljer. Som vi har gjorte og han sæt han National Museum på opgaven.

 

National museet gjort godt stykke arbejde med en indisk arkitekt som har specialiseret i kirke renovering. Ved financial hjælp fra ”Real Dania” kirken var renoveret. Ufattelige dejlige at se og uforglemmelige at overværer genåbning ceremoni.

 

Vores Dronnings og prinsgemals fund gav os penge til renovering kirke bænker. Det var oprindelige fremstillet af Burma teak, men de er umuligt at fremskaffe nu, men arkitekt har gjorte god stykke arbejde og anskaffede et tre som meget tæt på Burma teak.

 

Den indiske Biskop har velsignede mig ved lille kærlig hånd planlæggelse og sagt ”Gud velsiger dig”.

I min morsmål har vi en sætting som siger, “du kigger her du kigger der, ser du Gud alle vegne”. Templer eller kirker er ikke nødvendigt for at Guds tilbedning og Gudsvelsignelse men kirker og templer giver visse associationer, en følelser af at man er tæt på gud. Derfor har kirker den helligehed og bør bevareres.

 

Nu vores forenings opgave er se vedligeholde kirken.